Het verhaal achter het dunne brood
- 𝘒𝘯𝘦𝘬𝘬𝘣𝘳𝘦𝘺ð (𝘍𝘢𝘦𝘳ö𝘦𝘳 𝘌𝘪𝘭𝘢𝘯𝘥𝘦𝘯)
- 𝘏𝘳ö𝘬𝘬𝘣𝘳𝘢𝘶ð (𝘐𝘑𝘴𝘭𝘢𝘯𝘥)𝘒𝘯𝘦𝘬𝘬𝘦𝘣𝘳ø𝘥
- (𝘕𝘰𝘰𝘳𝘸𝘦𝘨𝘦𝘯)𝘕ä𝘬𝘬𝘪𝘭𝘦𝘪𝘱ä (𝘍𝘪𝘯𝘭𝘢𝘯𝘥)
- 𝘒𝘯æ𝘬𝘣𝘳ø𝘥 (𝘋𝘦𝘯𝘦𝘮𝘢𝘳𝘬𝘦𝘯)
- 𝘒𝘯ä𝘤𝘬𝘦𝘣𝘳ö𝘥 (𝘡𝘸𝘦𝘥𝘦𝘯)
In Scandinavië was vers brood niet altijd gemakkelijk om aan te komen in vroegere tijden. Maar geen probleem, ze maakten gewoon brood dat lang houdbaar was. Het dunne brood was er in vele vormen. En nog steeds hoort het erbij.
Deze platbroden worden in een oven gebakken in tegenstelling tot de unieke Noorse knapperige Noorse flatbrød, waarbij dat niet het geval is. Hun oorsprong ligt in Zweden en Finland, waar ze al zo'n 500 jaar min of meer in hun huidige vorm gebakken worden. In Zweden hebben archeologen bewijs gevonden dat platbroden al in de zesde eeuw werden gemaakt, maar die werden echter gebakken op hete stenen. Sinds het begin van de negentiende eeuw, toen hout gestookte bakovens op veel boerderijen gebruikelijker werden, werd het gedroogde knäckebröd met zijn karakteristieke gat in het midden heel gewoon. Voordat de ijzeren kachel werd uitgevonden, was bakken iets dat mensen op de boerderijen misschien twee keer per jaar deden. Een keer in de herfst na de oogst en een keer in het voorjaar als de wintervoorraden op waren. Het gat in het midden was er gewoon handig voor het ophangen van de broden.
Zweden is het thuisland van het Knäckebröd. De naam is afgeleid van knacka, wat in het Zweeds ‘breken’ of ‘knikken’ betekent. Een logische naam voor dit harde brood. Oorspronkelijk was knäckebröd dus niet langwerpig, maar rond met een gat erin. Er komen steeds nieuwe varianten, met het ouderwetse principe als basis. Je blijft ervan eten en ze zijn nog super gezond ook!